Öppna en webbutik och börja tjäna pengar

Om du har utbildning, erfarenhet eller kunskap inom ett specifikt område som du upplever ett stort intresse kring bör du undersöka möjligheterna att paketera dina kompetenser väl och erbjuda dem som en produkt eller en tjänst. Enklast är om du gör det på frilansbasis, eller som konsult alternativt coach. På sajtens startsida ska det stå vem/vilka du hjälper, vad du kan hjälpa till med samt vilket resultat kunden kan förvänta sig. Fyll din startsida med personligt, men inte privat innehåll, lägg till en “Om mig”-sida och var tydlig med när, var och hur dina kunder kan komma i kontakt med dig eller kundtjänsten.

Alla människor vill arbeta eller göra affärer med personer de litar på och tycker om. Det är därför viktigt att beskriva din affärsidé och företagets värderingar, produkter/tjänster och vinster med att anlita dig/ditt företag. Din främsta konkurrensfördel är du själv och det du erbjuder. Ta gärna hjälp av olika jämförelsesajter när du letar plattform för din hemsida eller webbutik. Det finns många bra e-handelsleverantörer, så det gäller att läsa på så mycket som möjligt om vad de erbjuder i sina olika paket samt vilka priser, villkor och rättigheter som ingår. Många företag erbjuder en demoversion av sitt program, så prova gärna flera stycken.

Säkerhetsaspekten är viktig

Fundera över vad du tycker är viktigt när du ska handla produkter på nätet. Är det att företaget erbjuder olika betallösningar, så som faktura, delbetalning, kreditkort och direktöverföring? Kanske är det att frakten ingår och att all moms redan är inkluderad i priset så att du slipper räkna ut den? Företaget har kanske en rad positiva omdömen och recensioner på sin startsida som du inspireras av, vilket kanske gör att du blir extra trygg med att handla hos just dem. Att det sedan finns en Trygg E-handelssymbol samt ett SSL-certifikat för kryptering av dina personliga uppgifter gör inte saken sämre.

HTTPS och SSL

Har du märkt att vissa adresser börjar med http, medan andra börjar med https? Det sistnämnda, med ett s på slutet, visar att hemsidan är säker. HTTPS står nämligen för Hypertext Transfer Protocol Secure, vilket är ett slags säkerhetssystem som används för att samla in krypterad data. Företag som ska ta betalt för produkter online, exempelvis i en webbutik, bör använda ett HTTPS-protokoll, då det skyddar kundernas personliga uppgifter vid en pengatransaktion. När du själv ska starta din webbutik behöver du investera i ett SSL-certifikat, som står för Secure Sockets Layer. Det är även det ett säkerhetsprotokoll som skyddar all data som lämnas ut på webbplatsen.

Betallösningar

Många konsumenter väljer att avsluta sitt besök på en hemsida om det strular i kassan. Välj därför betrodda, välkända och enkla lösningar för din sajt. Kunderna vill gärna ha flera val, men kom ihåg att du också ska kunna hantera dem. Fråga din e-handelsleverantör om de kanske redan samarbetar med företag som erbjuder olika betalfunktioner som exempelvis Klarna Checkout, Paypal eller Payson. Lägg sedan till fler lösningar efter hand. Swish är ett alternativ som är snabbt, billigt och enkelt för både dig och kunden. Allt du behöver är ett avtal med din bank samt ett Swish-nummer till ditt företag.

Vad, hur och varför ska jag sälja?

Oavsett om du har ett kontor hemma, kanske med ett litet lagerutrymme, eller om du hyr in dig någonstans kommer din butik att finnas på nätet. Har du eget lager krävs regelbunden inventering. Har du inte möjlighet eller lust att förvara varor i lager, kan du pröva så kallad dropshipping. Det innebär att du säljer varor direkt från grossist. För att överhuvudtaget tjäna pengar på det du säljer behöver du ha kolla på vilka vinstmarginaler du kan räkna med. Det kan variera mycket mellan olika produkter, och är ofta beroende av säsong, trender, utbud och efterfrågan. Ställ utgifter och intäkter mot varandra. Lycka till!
Leave a Reply

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked